Heikot signaalit ovat merkkinä tulevaisuudesta, joka on jo täällä
Maailmanlaajuisia muutoksia kutsutaan megatrendeiksi, joilla odotetaan olevan suuria ja pitkäaikaisia vaikutuksia yhteiskunnissa. Niitä ovat muun muassa kaupungistuminen ja tekoälyn käytön laajeneminen.
Jos kuitenkin haluamme saada monipuolisemman käsityksen tulevaisuudesta, on etsittävä heikkoja signaaleita. Niiden merkitys on myös kasvanut tänä yllätysten aikakautena, jossa meidän pitää haastaa melkein kaikkea sitä, mitä pidämme tavallisena. Heikko signaali on ensimmäinen muutosta ilmentävä tapahtuma, ensioire tai poikkeama. Se voi olla merkki positiivisen kehityksen mahdollisuudesta tai sitten uhkasta.
Miten ja mistä sitten sellainen signaali oikein löytyy? Se ei niinkään näy pääuutisen otsikossa, vaan se voi olla pieni uutinen tai outo sivujuttu, kolumni tai kommenttikin. Heikkoja signaaleita löytyy myös taiteesta ja dokumentaarisesta kuvamateriaalista. Hyvänä merkkinä on signaalin aikaansaama yllätyksen tai kummastuksen tunne, sekä intuitiivinen ajatus mitä signaalista voisi seurata : ”mitä jos..?”. Heikkoja signaaleja löytyy myös nykyään sosiaalisesta mediasta joidenkin vaikuttajien yhtäkkiä noustessa suureen suosioon.
Heikko signaali pakottaa haastamaan oletuksia nykyisestä ja normaalista, ja siksi se usein ohitetaankin nopeasti. Silloin voi kysyä itseltään, miksi. Heikko signaali ei yleensä löydy tutusta havaintoympäristöstämme, vaan kauempaa.
Ajatuspaja Alkio kerää heikkoja signaaleja kohtuutaloudesta
Ajatuspaja Alkiossa on käynnissä tutkimushanke uuden talouden yhdestä ilmiöstä, kohtuutaloudesta, josta on pian tulossa toinen väliraportti – seuraa Alkion vuoden ensimmäisen uutiskirjeen ilmestymistä huhtikuun alkupuolella.
Kohtuullisuuteen viittaavia heikkoja signaaleita leijuu nyt paljon ilmassa ja niitä olisikin hyvä saada kiinni. Minkälaisia signaaleja sinä löydät laajasti ymmärrettynä talouden ja kohtuullisuuden keskinäisiin suhteisiin liittyen meillä tai muualla? Lähetä meille havaintosi! (susanna.myllyla@msl.fi) Jos haluat tutustua tarkemmin kohtuutalouden sisältöihin ja saada siitä lisävinkkejä heikkojen signaalien etsintään, katso Kohtuutalouden vaihtoehto -raportti, tuleva toinen raportti sekä Alkion blogikirjoituksia.