Mikä on Keskustan paikka ja tehtävä?

Ajatuspaja Alkio, Verkko, Keskustelutilaisuus, Avoin kaikille

Poliittinen kenttä ja demokratia ovat olleet muutoksessa jo pitkään. Vaikka demokratian kannatus on perinteisesti Suomessa ja Euroopassa ollut vahvaa, sitä uhkaavat tänä päivänä useat asiat: ääriliikkeet perinteisen poliittisen järjestelmän sisällä ja ulkona, kyvyttömyys uudistua, kansalaisten eriytyminen, poliittisen retoriikan monimuotoisuus jne. Poliittinen ilmapiiri on vahvasti polarisoitunut.

Poliittista kenttää ei kuitenkaan voida enää aiempaan tapaan jakaa vain akselilla oikeisto – vasemmisto tai liberalismi – konservatismi. Myös poliittisen keskustan rooli tasapainottavana voimana on sulamassa Keskustan heikkoon kannatustilanteeseen, elinkeinorakenteen ja työn muutokseen, identiteetin ja strategian väliseen kamppailuun ja poliittisen toimintakulttuurin muutokseen, jossa yksittäiset asiat ja henkilösidonnaisuus ovat syrjäyttäneet isot yhteiskunnalliset ilmiöt ja epäkohdat poliittisella agendalla. Olemme uuden ajan edessä. Poliittiseen keskustaan on tunkua vasemmalta ja oikealta, mutta onko siellä enää kenellekään tilaa – entä tarvetta?

Puoluekentän viime aikaisista muutosvirroista ja Keskustan nykyisestä ja tulevasta poliittisesta tilasta ja tehtävästä alustavat keskustelutilaisuudessamme Turun yliopiston erikoistutkija Jenni Karimäki ja Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen. Keskustelutilaisuutta isännöi Maaseudun Sivistysliiton puheenjohtaja, valtiotieteen tohtori Pekka Perttula.

Keskustelutilaisuus on startti Ajatuspaja Alkion tämän vuotiselle selvitystyölle, jossa poliittisen keskustan tilaa ja tulevaisuutta pohtii valtiotieteiden tohtori, ministeri Seppo Kääriäinen tutkijoineen. Miten puolueet asemoivat itsensä ja ketä poliittiseen keskustaan kuuluu ja millä kriteereillä? Kiinnostava tulevaisuuden kysymys on myös se, minkä ympärille tulevaisuuden poliittiset jakolinjat muodostuvat ja mikä on se tulevaisuuden alusta, jossa demokratiaa tullaan toteuttamaan? Mikä on poliittisen keskustan tulevaisuus?

Tutkimusraportti julkaistaan loppuvuodesta 2021.

Keskustelutilaisuus on avoin kaikille. Se järjestetään Teamsin kautta. Tilaisuus taltioidaan ja tallenne on myöhemmin katsottavissa Ajatuspaja Alkion Youtube-kanavalta ja kotisivuiltamme.

Ilmoittautumiset tilaisuuteen ti 13.4.klo 15 mennessä tästä linkistä. (Linkki osallistujille lähetetään keskiviikkona 14.4. ennen tilaisuutta sähköpostitse).

Uusimmat tapahtumat