Keskusteluja Santerin kanssa 2/5: Haluamme ulos! (podcast)

Ajatuspaja Alkio, Pod cast

Santeri Alkio (1862-1930) ilmestyy tässä podcastissa jutustelemaan nuoren miehen, Seppo Kääriäisen (1948-) kanssa maailman nykytilasta, Suomen iskunkestävyydestä ja vastustuskyvystä. Tässä jaksossa käsitellään meitä ympäröivää luontoa, siitä kumpuavaa hyvinvointia ja sen muita hyviä puolia.

Jakso on toinen viisiosaisesta podcast-sarjasta, joka pohjautuu Johanna Korhosen kokoamaan raporttiin Iskunkestävä ja vastustuskykyinen Suomi – 50 ehdotusta siitä, mitä nyt pitää tehdä (2021). Maaseudun Sivistysliiton Ajatuspaja Alkio antoi toimittaja Johanna Korhoselle tehtäväksi koota ajatuksia seuraaviksi askeliksi. Raportti syntyi haastattelemalla ajattelevia ihmisiä: tutkijoita, yhteiskuntavaikuttajia, politiikan toimijoita eri suunnista, eri-ikäisiä naisia ja miehiä eri puolilta Suomea, kunnista europarlamenttiin asti. Tuloksena on runsaasti ajatuksia ja 50 konkreettista ehdotusta siitä, ”mitä pitää kenen tehdä”, jotta Suomesta tulee entistä iskunkestävämpi yhteiskunta.

Ehdotuksissa on isoja, pieniä ja kaikkea siltä väliltä – mutta niiden toteuttamiseen tarvitaan jokaista. Suomen rakentaminen kriiseistä suoriutuvaksi yhteiskunnaksi ei ole vain poliitikkojen ja viranomaisten, vaan kaikkien asia. Keskeisessä roolissa ovat kunnat ja lähiyhteisöt. Iskunkestävyys muodostuu monimuotoisuudesta, vehreydestä, väljyydestä, ruokaturvasta ja kestävästä elämäntavasta – mutta se muodostuu myös ihmisten välisistä suhteista, vuorovaikutuksesta ja yhteisöistä, joissa jokaisen on helppo hengittää, apua saa ja kaikista välitetään.

Rooleissa:
Seppo Kääriäinen: Seppo Kääriäinen
Santeri A.: Pentti Männikkö
Nuori viisas nainen: Liina Tiusanen
Nuori viisas mies: Jaakko Mäki-Petäjä
Äänisuunnittelu ja toteutus: Pentti Männikkö
Musiikki: Maria Kalaniemi
Käsikirjoitus ja ohjaus: Johanna Korhonen
Julkaisija: Ajatuspaja Alkio / Maaseudun Sivistysliitto