Politiikan ituja -podcast, jakso 2: Onko kohtuutalous mahdollinen? (podcast)

Ajatuspaja Alkio, Tutkimus, Pod cast

Ajattele, kysy, kyseenalaista – sovella, kehity, kasva! Politiikan ituja on Ajatuspaja Alkion tuottama podcast. Haluamme idättää ajatuksiasi ymmärrettävän, innostavan ja hyödyllisen tiedon kautta. Ituja-sarjassa esittelemme tuoreita tutkimustuloksiamme yhteiskuntatutkimuksen saralta.

Kuka omistaa talouden?

Ajatuspaja Alkion tutkimuspäällikkö Pauliina Maukonen haastattelee tutkija Susanna Myllylää kohtuutalousajattelusta. Myllylä työskentelee viime vuoden lopulla alkaneessa Kolmannen tien kohtuutalous -tutkimushankkeessa, jonka tuotoksena tullaan julkaisemaan yleistajuisia raportteja.

Kohtuutalousideassa ei ole kysymys niinkään talouden supistamisesta, vaan valikoivasta vähentämisestä, missä yhteiskunnan energian ja materian kulutusta lasketaan alas ja tehostetaan. Samalla muodostetaan uudentyyppisiä järjestelmiä ja käytänteitä yhteiskunnan, yhteisöjen ja yksilöiden tasolla. Nämä liittyvät mm. kulutukseen, energiajärjestelmiin, raha- ja finanssipolitiikkaan, työaikaan ja elinkeinotoimintaan.

Kohtuutalous (käännös englannin kielen degrowth-sanasta) on nousemassa pinnalle vallitsevan kapitalistisen talousmallin varteenotettavaksi haastajaksi. Tämä viesti nousi vahvasti esille toukokuussa Brysselissä, kun Euroopan parlamentissa järjestettiin Beyond Growth 2023 -konferenssi. Korkean tason konferenssi keräsi lähemmäs 7 000 osallistujaa paikan päälle ja etänä.