Ajatuspaja Alkio kokosi 50 ehdotusta iskunkestävän ja vastustuskykyisen Suomen rakentamiseksi

Ajatuspaja Alkio, Koulutus, Uutinen

Pelkkä odottaminen on kamalaa. Kunpa voisi tehdä jotain – muutakin kuin käsienpesua ja maskiruljanssia! Itse asiassa nyt on juuri oikea hetki. Mitä me kaikki voisimme nyt tehdä, jotta Suomi olisi tulevaisuudessa entistä iskunkestävämpi ja vastustuskykyisempi yhteiskunta – sellainen, joka pysyy toimintakykyisenä, sopeutuu ja joustaa, mutta ei murru, hajoa eikä kompastu omiin erimielisyyksiinsä?

Maaseudun Sivistysliiton Ajatuspaja Alkio antoi toimittaja Johanna Korhoselle tehtäväksi koota ajatuksia seuraaviksi askeliksi. Korhonen haastatteli joukon ajattelevia ihmisiä: tutkijoita, yhteiskuntavaikuttajia, politiikan toimijoita eri suunnista, eri-ikäisiä naisia ja miehiä eri puolilta Suomea, kunnista europarlamenttiin asti.

Tuloksena on runsaasti ajatuksia ja 50 konkreettista ehdotusta siitä, ”mitä pitää kenen tehdä”, jotta Suomesta tulee entistä iskunkestävämpi yhteiskunta. Ehdotuksissa on isoja, pieniä ja kaikkea siltä väliltä – mutta niiden toteuttamiseen tarvitaan jokaista. Suomen rakentaminen kriiseistä suoriutuvaksi yhteiskunnaksi ei ole vain poliitikkojen ja viranomaisten, vaan kaikkien asia. Keskeisessä roolissa ovat kunnat ja lähiyhteisöt.

Esimerkkejä ehdotuksista: Raivataan väljyyttä kaupunkitilaan – Kaupunkipuistoista biodiversiteetin keitaita – Oma aari jokaiselle – Laadukkaita etätyötiloja kirkonkyliin – Turvallisuutta muunneltavilla älytaloilla – Lapset ja nuoret otettava vakavasti – Opetellaan olemaan tappelematta keskenämme – Nähdään pienuuden kauneus.

Iskunkestävyys muodostuu monimuotoisuudesta, vehreydestä, väljyydestä, ruokaturvasta ja kestävästä elämäntavasta – mutta se muodostuu myös ihmisten välisistä suhteista, vuorovaikutuksesta ja yhteisöistä, joissa jokaisen on helppo hengittää, apua saa ja kaikista välitetään.

Miten tähän päästään? Raportti Iskunkestävä ja vastustuskykyinen Suomi – 50 ehdotusta siitä, mitä nyt pitää tehdä  on ladattavissa kokonaisuudessaan Ajatuspaja Alkion kotisivuilta.

Kuten filosofi Immanuel Kant sanoi, kun on ensin tehnyt jotain hyvään pyrkivää, on myös lupa toivoa. Jo tekeminen helpottaa oloa kummasti.

P.S. Ja tämäkin vielä: Santeri A. ilmestyy Seppo Kääriäiselle podcastissa, mikä on toki vähän outoa (Santeri Alkio 1862—1930), mutta podcastissa kaikki on mahdollista. Santeri A. kokee pakottavaa tarvetta tulla katsomaan, miten Suomessa nyt menee. Hän löytää ensimmäiseksi juttukumppanikseen ”pätevän oloisen nuorukaisen” Seppo Kääriäisen. Sen jälkeen juttuseuraksi löytyy viisaita nuoria ihmisiä, joilla on ehdotettavanaan vaikka mitä.

Iskunkestävä ja vastustuskykyinen Suomi -raportin ydinsisältö on kuunneltavissa  viidessä podcastissa, jotka  löytyvät Ajatuspaja Alkion Youtube-kanavalta. Mitä tapahtuu, kun Santeri vaatii Seppoa omavaraisuuden nimissä hankkimaan possun?

Lisätietoja:

Johanna Korhonen, raportin kirjoittaja
johanna.korhonen@verkkotie.fi
p.040 510 5906