Keskiluokka suhtautuu sosiaaliturvaan kriittisesti

Ajatuspaja Alkio, Uutinen

Keskiluokka varovaisen myönteinen perustulolle

Keskiluokkaan kuuluvien suomalaisten mielestä sosiaali- ja työttömyysturva ovat liian korkealla tasolla, mikä passivoi ihmisiä. Keskiluokka on kuitenkin lievästi sitä mieltä, että sosiaaliturvaa pitäisi uudistaa kaikille yhteisen ja vastikkeettoman perustulon suuntaan.

Tulokset käyvät ilmi Ajatuspaja Alkion kyselytutkimuksesta ”Huoleton keskiluokka – tutkimus suomalaisten kokemasta yhteiskunnallistaloudellisesta epävarmuudesta”, joka julkaistiin tällä viikolla. Ajatuspaja Alkion kyselytutkimuksessa selvitettiin, mistä keskiluokkaan kuuluvat haaveilevat, mikä heitä huolestuttaa ja miten korona on muuttanut arvostuksia. 

Tässä on kyse siitä, että keskiluokkaan kuuluvat ihmiset ovat erkaantuneet sosiaali- ja työttömyysturvan arjesta, koska heillä on vakaammat työurat ja vähemmän kokemusta sosiaaliturvaetuuksista omassa elämässään. Tämä aiheuttaa nk.empatiaseiniä eli kyvyttömyyttä asettua toisenlaisessa tilanteessa elävän asemaan, pohtii tutkimuspäällikkö Pauliina Maukonen Ajatuspaja Alkiosta.

Tiukimman kannan omaavat ovat tässä kyselytutkimuksessa perussuomalaisten kannattajia.

Universaali perusturva eli perustulo (automaattisesti kaikille maksettava tulonsiirto) sai keskiluokalta kuitenkin ymmärrystä. Vakain kannatus perustulolla kyselytutkimuksessa oli ei-keskiluokkaisten, sinkkutaloudessa elävien naisten sekä Vasemmistoliiton, Vihreiden ja SDP:n parissa.

Ei-keskiluokkaiset sinkkutaloudet painottavat vahvasti universaalia perusturvaa ja tasa-arvoa, ja heidän vastakohtanaan ovat ne parisuhteessa elävät keskiluokkaiset, joiden lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa. Elämäntilanne yhdistettynä luokka-asemaan selittää näkemyksiä, tutkimuspäällikkö Jussi Westinen kommentoi.

Ajatuspaja Alkion kyselytutkimuksessa selvitettiin myös, mitä asioita keskiluokkaan kuuluvat arvostavat ja mitä he ajattelevat mm. sosiaalisesta eriarvoisuudesta, perustulosta, koulutuksesta, Suomen suunnasta ja omasta tulevaisuudestaan muuhun työikäiseen väestöön verrattuna. Selvitimme myös keskiluokan puoluenäkemyksiä.

Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisellä kyselyllä 7.6.2022 – 14.6.2022. Kyselyyn vastasi 2694 henkilöä. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

Lisätiedot:
Pauliina Maukonen
tutkimuspäällikkö, Ajatuspaja Alkio
pauliina.maukonen@msl.fi
p.050-573 5353

Jussi Westinen
tutkimuspäällikkö, Taloustutkimus Oy
jussi.westinen@taloustutkimus.fi
p.040-833 5799