Kuntapolitiikan Fair play- artikkelikokoelma on julkaistu

Tutkimus, Uutinen

Oletko sinä kuntapolitiikan pelinrakentaja ja tiimipelaaja?

Mitäpä jos heräisit joku kaunis aamu siihen todellisuuteen, että sosiaalisen median kanavat olisivat maailmanlaajuisesti kaatuneet? Puolueiden raja-aidat madaltuneet ja hallitus – oppositio asetelma kadonnut? Poliittinen retoriikka ”sammakoineen”, provosointeineen ja kaksinapaistuksineen hävinnyt? Vihapuhe ja poliittinen pelaaminen olisivat enää vain muisto menneestä?

Olisiko tuona kauniina aamuna jokainen ihminen, päättäjä ja poliitikko arvokas omana itsenään, omine mielipiteineen ja ajatuksineen ilman henkilöön kohdistuvaa arvostelua? Päättäjän eikä virkamiehen tarvitsisi kestää enää haistattelua ja kiusaamista eikä kokea pahimmassa tapauksessa itseään tai läheisiään uhatuksi? Media välittäisi tietoa ja eri näkökulmia ilman vahvaa arvolatausta eikä tuottaisi vastakkainasettelua?

Ihan tällaiseen aamuun emme ole vielä saaneet herätä. Sen sijaan olemme lukeneet eri tutkimuslähteistä, kuinka yhteisten asioiden hoito ei enää nuoria eikä uusia päättäjiä kiinnosta. Nuoret eivät halua olla esillä, koska pelkäävät julkisen arvostelun kohteeksi joutumista. Arvostelun pelkoa kokivat etenkin nuoret naiset, jotka haluaisivat kiristää esim. vihapuheesta annettavia rangaistuksia.

Nämä tutkimustulokset kävivät jälleen toteen nyt aluevaaleissa ja aiemmin kesällä 2021 kuntavaaleissa. Nuorten alle 30-vuotiaiden osuus kuntavaalien ehdokasmäärissä laski entisestään. Kunnanvaltuustoihin valittiin myös aiempaa vähemmän nuoria. Vain 5,58% nykyisistä valtuutetuista on alle 30-vuotiaita; kunnanvaltuustojen keski-ikä on tällä valtuustokaudella peräti 51 vuotta. Nuorten äänestysaktiivisuus oli niin ikään matala.

Meidän mielestämme kuntapolitiikka, kuten demokraattinen asioidenhoito yleensäkin, ansaitsee nykyistä paremman tulevaisuuden. Poliittisen toiminta- ja keskustelukulttuurin muutos lähtee meistä, jotka olemme mukana tällä kaudella asioita valmistelemassa ja päättämässä. Avainsana on kannustaminen, reilu peli ja myönteisten asioiden nostaminen esiin.

Lähestyimme kesällä 2021 eri alojen ajattelijoita ja toimijoita ja pyysimme heitä pohtimaan kuntapolitiikan suunnanmuutosta. Mitä se vaatii meiltä – entä muilta? Miten heikkoudet on käännettävissä vahvuuksiksi?

Näistä ajatuksista syntyi Kuntapolitiikan Fair play-artikkelikokoelma.