Poliittinen keskikenttä yhteistyöhön

Tutkimus, Uutinen

Onko RKP:n, KD:n ja Keskustan yhteistyölle edellytyksiä tulevaisuudessa?

Politiikan puoluekentän kolmijako elää, vaikka paine kahtiajakoon ja polarisaatioon on yltynyt. Näin todettiin Politiikan keskikenttä – kysymyksiä Keskustalle– selvityksessä, jonka ensimmäiset tulokset julkaistiin tänään. Selvitystyötä vetää Ajatuspaja Alkiossa valtiotieteiden tohtori, ministeri Seppo Kääriäinen.

Politiikan keskikenttä on raportin mukaan heikentynyt, oikeisto puolestaan vahvistunut ja vasemmisto muuttunut punavihreäksi. Keskikentän yhteistyö on hiipunut vuosikymmenten takaiseen organisoituneeseen asetelmaan verrattuna.

Selvittämisen väärtiä olisi, onko esimerkiksi Rkp:n ja kristillisdemokraattien sekä keskustan asiakohtaiselle yhteistyölle edellytyksiä? Keskusta voisi olla aloitteellinen selvitystyön laatimisessa, keskikenttä- hankkeen johtaja Seppo Kääriäinen esittää.

Politiikan keskikenttä – kysymyksiä Keskustalle– raportti on osa Ajatuspaja Alkion politiikan keskikenttä- tutkimushanketta. Hankkeen tarkoituksena on ollut selvittää poliittisen keskikentän tilaa ja tulevaisuutta Suomessa, muissa Pohjoismaissa sekä Euroopassa. Nyt julkaistu raportti keskittyy suomalaiseen keskikenttään ja erityisesti Suomen Keskustan rooliin siinä. Työssä on huomioitu pitkän linjan yhteiskunnalliset syvävirrat ja niiden vaikutus puolueen kannatukseen.

Selvitystyössä haluttiin ottaa huomioon myös historiallisesti ensimmäiset aluevaalit.

Lähipalvelut olivat äskettäin pidettyjen aluevaalien pääkysymys. Muutoinkin ”lähipolitiikka” on noususuunnassa: palvelujen lisäksi kysytään yhä enemmän lähiruoan, lähiliikenteen, lähiluonnon ja lähiturvallisuuden perään koko maassa, kertoo Kääriäinen.

Suomessa tutkijat puhuvat ”alueiden kostosta”, joka tarkoittaa äänestäjien kokemusperäisiä reaktioita juuri koti- ja asuinpaikkakunnan elämänehtojen heikentymistä vastaan. Ihmiset kysyvät, pitääkö valtio enää huolta kuta kuinkin tasavertaisista peruselämänehdoista eri puolilla maata. Kysymys on polttavan ajankohtainen monestakin syystä.

Keskustalle se on erityisen olennainen senkin takia, että alueellisuus määrittelee voimakkaimmin puolueen kannatusta ja asemaa puolueiden välisessä kilpailussa.

Politiikan keskikenttä – kysymyksiä Keskustalle – raportti on ladattavissa Ajatuspaja Alkion sivuilta.