Suomalaisella keskiluokalla menee hyvin, mutta menköön!

Ajatuspaja Alkio, Uutinen

Keskiluokka potee maailmantuskaa, muut kamppailevat arjen haasteiden kanssa

Suomalainen keskiluokka on huolissaan suurista, globaaleista tai yhteiskunnallisista asioista kuten ilmastonmuutokseesta, koronasta, valtionvelasta ja Venäjän sodasta Ukrainaa vastaan, kun muun väestön mieltä painavat enemmän arkiset, omaan henkilökohtaiseen tilanteeseen liittyvät asiat kuten toimeentulo tai sähkön ja polttoaineiden hinnan nousu. Keskiluokkaan kuuluvista erityisesti yrittäjät (73%), aikuistalouksissa asuvat (lapset muuttaneet pois kotoa, 66%) ja vihreiden kannattajat (74%) kokevat, että yhteiskunnallisten, erityisesti globaalien huolien poistuminen toisi heille mielenrauhaa.

Tulokset käyvät ilmi Ajatuspaja Alkion kyselytutkimuksesta ”Huoleton keskiluokka – tutkimus suomalaisten kokemasta yhteiskunnallistaloudellisesta epävarmuudesta”, joka julkaistaan kokonaisuudessaan tänään. Ajatuspaja Alkion kyselytutkimuksessa selvitettiin, mistä keskiluokkaan kuuluvat haaveilevat, mikä heitä huolestuttaa ja miten korona on muuttanut arvostuksia.

Suomalainen keskiluokka elää osin eri todellisuudessa kuin muu väestö.  Keskiluokka potee maailmantuskaa samaan aikaan, kun muut suomalaiset kamppailevat arkisen selviytymisensä kanssa. Kun muu väestö maksaisi yllättävällä ylimääräisellä rahasummalla pois velkoja ja laskuja, keskiluokkaan kuuluva kääntyisi sijoitusneuvojan pariin tai lähtisi ulkomaanmatkalle, toteaa tutkimuspäällikkö Pauliina Maukonen Ajatuspaja Alkiosta.

Keskiluokkaan kuuluvat luottavat muita enemmän myös Suomen nykyiseen suuntaan. Erityisen tyytyväisiä ovat naiset ja puoluetaustaltaan Vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n kannattajat.

Melko mukavasti toimeentulevan keskiluokan näkemykset olivat jopa yllättävän seesteisiä ja optimistisia. Heille myöskään yhteiskunnalliset muutokset ja kilpailuyhteiskunta eivät näyttäydy kovin suurena rasitteena, kertoo tutkimuspäällikkö Jussi Westinen tutkimuksen suorittaneesta Taloustutkimus Oy:stä.

Ajatuspaja Alkion kyselytutkimuksessa selvitettiin myös, mitä asioita keskiluokkaan kuuluvat arvostavat ja mitä he ajattelevat mm. sosiaalisesta eriarvoisuudesta, perustulosta, koulutuksesta, Suomen suunnasta ja omasta tulevaisuudestaan muuhun työikäiseen väestöön verrattuna. Selvitimme myös keskiluokan puoluenäkemyksiä. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisellä kyselyllä 7.6.2022 – 14.6.2022. Kyselyyn vastasi 2694 henkilöä. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

Lisätiedot:
Pauliina Maukonen
tutkimuspäällikkö, Ajatuspaja Alkio
pauliina.maukonen@msl.fi
p.050-573 5353

Jussi Westinen
tutkimuspäällikkö, Taloustutkimus Oy
jussi.westinen@taloustutkimus.fi
p.040-833 5799