Puntaroitua puhetta ja jalostettua tietoa

Ajatuspaja Alkio, Blogi

Kirjoittaja: Pekka Perttula

Punnittu puhe, jalostettu tieto ja siivutettu todellisuus kuvastavat ajatuspaja Alkion yhteiskunnallista tehtävää. Näistä aineksista yhden vuoden ikään ehtinyt ajatuspaja Alkio on tehty.

Ajatuspaja Alkion toiminta pohjautuu Santeri Alkion yli vuosisata sitten korostamiin arvoihin. Edelleen on tarvetta itsekasvatuksen ja sivistykseen, maahenkeen ja kylähenkeen sekä kansanvaltaan ja tasavaltaan. Nuo arvot eivät millään tavalla vähennä ajatuspaja Alkion tuottaman tiedon uskottavuutta. Pikemminkin ne korostavat tiedon arvoa ja arvokkuutta, sopivuutta ja soveltuvuutta.

Tapaan suhtautua tietoon vaikuttaa se, onko se omia epäilyksiä pönkittävää. Jos näin on, niin tieto otetaan mielen saleissa vastaan tervetulleena kutsuvieraana. Selittäminen tulkitaan selittelyksi. Vaikenemisesta on tullut viisautta, sillä kuka nyt ehdoin tahdoin haluaa tulla mennen tullen haukutuksi.

Tiedon määrän kasvaessa korostuu tervejärkisen tiedon ymmärtämisen ja käsittelyn tarve. On paradoksaalista, että tiedon värien ja vivahteiden laajetessa tapa käsitellä tietoa on hylkäävää tai hyväksyvää.  

Tarjonta ja torjunta kohtaavat toisensa oman aikamme keskustelussa. Tasapainoa näkemysten välillä etsitään laittamalla vaakakuppiin lisää painoa. Keventäminen tai punnusten siirtäminen ei kuulu keinovalikoimaan. Tällaiseen ääripäiden aikaan – puukkojen ja puntaroiden maailmaan – tarvitaan tasapainottavia punnusten siirtäjiä ja puukkojen poistajia.

Nykyihminen tyytyy usein olemaan silminnäkijä, kertomaan mitä näki ja koki. Hän on ikään kuin todistaja, joka vastaa esitettyihin kysymyksiin. Yhteiskunnallisessa ja poliittisessa keskustelussa eletään ikään kuin amerikkalaisessa oikeussalissa. Silminnäkijä on todistajan aitiossa. Hän vannoo kertovansa sen mitä näki, ei enempää eikä vähempää. Jos onneton todistaja alkaa pohtia syitä näkemälleen, hän saa nopeasti kehotuksen palata puhumaan vain siitä, mitä oli nähnyt. Äänessä ja tapahtumien arvioitsijoina saavat olla vain syyttäjät ja puolustajat. Sivupenkillä istuvat valamiehet ovat vaiti, arvioivat kahta erilaista totuutta, tuomitsevat syylliseksi tai toteavat syyttömäksi. Vaihtoehtoja on vain kaksi; syyllinen vai syytön?

Ei ole välimuotoa. On vain kaksi ääripäätä. Tapahtumien tarkastelussakin tuntuu olevan vain kaksi vaihtoehtoa – kaunistelu tai kauhistelu.

Ajatuspaja Alkio on löytänyt paikkansa tässä todellisuudessa, ja pajatyö sopii erittäin hyvin Maaseudun Sivistysliiton arvoihin ja yhteyteen. Menneen vuoden kuluessa on tutkittu nuorten politiikkaan osallistumista, rakennettu koronan jälkeisen Suomen aikaa otsikolla ”Iskunkestävä ja vastustuskykyinen Suomi”. On luotu ”idättämö” eli opinnäytepaja, jossa tiedot ja taidot sekä erilaiset sukupolvet ja asiantuntijuudet kohtaavat. On järjestetty keskustelutilaisuuksia suomalaisten äänestyskäyttäytymisestä, uusista äänestämisen tavoista, vihapuheesta, yhteiskuntarakenteesta ja keskustalaisuuden merkityksestä.

Teemat eivät ole tulleet ja menneet. Ne ovat olleet aikaansa tarttuvia mutta ajattomia. Niissä on jatkuvuutta ja pysyvyyttä.

Kirjoittaja

Pekka Perttula

Maaseudun Sivistysliiton hallituksen puheenjohtaja

+358 50 570 4322 tohtori.perttula@gmail.com