Miten rakentaa iskunkestävää ja vastustuskykyistä Suomea -raportti on julkaistu

Ajatuspaja Alkio, Uutinen

Toimittaja Johanna Korhonen kokosi Ajatuspaja Alkion pyynnöstä asiantuntijahaastatteluiden pohjalta 60 ehdotusta siitä, mitä kansalaisten ja päättäjien tulisi nyt tehdä, jotta Suomi olisi entistä iskunkestävämpi ja vastustuskykyisempi ulkoisia ja sisäisiä uhkia vastaan. 

”Kyse on nyt jokaisesta Suomessa elävästä: me voimme vaikuttaa asuinympäristöihimme, energiaan, ruokaan ja siihen, miten tulemme toimeen keskenämme. Se, että jättää vihaviestin levittämättä, on merkittävä teko kansallisen turvallisuuden hyväksi”, Korhonen sanoo. 

Miten rakentaa iskunkestävää ja vastustuskykyistä Suomea -raportin julkistamistilaisuus 10.6.2022 Lappeenrannassa

Raportti julkistettiin perjantaina 10.6.2022 Keskustan puoluekokouksen yhteydessä Lappeenrannassa.  Tilaisuudessa aiheesta olivat Johanna Korhosen johdolla keskustelemassa Keski-Suomen hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, tutkimusprofessori Antti Pentikäinen, Keskustan ”uudet versot” Riikka Turunen Kymenlaakson piiristä ja Kai Koskinen Päijät-Hämeen piiristä. Lisäksi Erätauko-menetelmällä toteutettuun keskusteluun tuli mukaan yleisön edustajana Jaakko Alanko.

Tilaisuudessa pohdittiin raportin 60 ehdotuksesta osallistujille nousseita merkityksellisimpiä kohtia. Erityisesti keskustelijoita puhuttivat Suomen informaatiopuolustuksen kehittäminen, vihaviestien ehkäisy, monimuotoisuuden edistäminen ja nuorten aito osallistaminen päätöksentekoon. Lisäksi vuorovaikutuksen tärkeys ja turvallisen tilan luominen – niin somekeskusteluissa, ihmissuhteissa kuin arjen tilanteissa – herättivät keskustelua.

”Raportissa on hyviä vinkkejä kuntapäättäjille ja järjestöjen toimijoille. Oma suosikkini ehdotuksista oli monimuotoisuuden edistäminen – erilaisten ihmisten, perheiden ja taustojen hyväksyminen”, kertoi Maria Kaisa Aula. ”Erilaisuuksien kohtaamisen edistäminen lisää oppimista, auttaa asettumaan toisten ihmisten asemaan ja tuo siten elinvoimaa meille kaikille. Lisäksi läheisten ihmissuhteiden merkitys pitäisi nostaa vahvemmin esille epävarmoina aikoina.”

Antti Pentikäinen nosti esille raportin kohdista vihapuheen ehkäisyn ja kohtaamiset ihmisinä, ei ryhminä. ”Meidän pitää miettiä, miten kansakuntana selviämme ja voimme hyvin tässä tilanteessa. Hyvinvoinnin ylläpitämiseksi täytyy tehdä työtä. Meidän pitäisi osata iloita hyvästä, joka on ympärillämme – pelkäämättä toisiamme ja rakentaa yhteiskunnallista resilienssiä, joka ei perustu vastakkainasetteluun vaan toisiimme tukeutumiseen ja tukemiseen.”

Tutustu Miten rakentaa iskunkestävää ja vastustuskykyistä Suomea -raporttiin (pdf)