Lähipolitiikkaa ja monipaikkaisuutta
Lähipolitiikkaa ja monipaikkaisuutta
Aluevaalien tuloksesta on uskaliasta tehdään suuria yleispoliittisia tulkintoja.
Miksi varovaisuus? Alhainen äänestysaktiivisuus yhdessä Helsingin äänestäjien poissaolon kanssa aiheuttaa näköharhaa.
Mutta tulos on tulos, ja se on aina oikea. Siitä on turha nurista. Ja iloitkoot ne, joilla siihen syy on.
Aluetutkija tohtori Timo Aro veti viivan Porista Imatralle. Viivan yläpuolisen Suomen kartta on keskustalaisen vihreä. Sen alapuolella väri muuttuu pääosin kokoomuksen ja demareiden sinipunaiseksi.
Luulen, että suuri osa äänestäjistä äänesti etenkin vihreässä Suomessa kotipaikkakunnan palvelujen säilyttämisen toivossa lähimpänä itseään olevaa uskottavaa ehdokasta, joka useimmiten oli keskustan ehdokas. Samalla kaavalla toimi moni myös Aron viivan eteläpuolella.
Monet pientenkin kuntien ehdokkaat tulivat tämän järkevän perusteen ansiosta valituiksi. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat monilla paikkakunnilla niitä harvoja vielä jäljellä olevia palveluita. Palvelujen karsinta on ollut armotonta. Vaalituloksen voi nähdä näiden alueiden ihmisten vetoomuksena tai hätähuutona palvelujen puolesta.
Jo ennen eduskuntavaaleja nähdään, miten hyvinvointialueiden valtuustot ja hallitukset suhtautuvat vaalien tulokseen. Tasa-arvolla on merkitystä vain teoissa. Ihmiset kyllä tietävät ja vaistoavat, onko tasa-arvo totta vai jotain muuta.
Mutta kysymys on laajemminkin ”lähipolitiikasta”. Lähiruoka, lähikoulu, lähienergia, lähiliikenne, lähiluonto ja lähiturvallisuus (poliisi ja pelastustoimi) kiinnostavat ihmisiä ja vaikuttavat heidän valintoihinsa muun muassa asuinpaikan suhteen.
Korona nosti pari vuotta sitten esille etätyön ja monipaikkaisuuden. Nämä ilmiöt jatkuvat myös koronan hellittäessä ja väistyessä. Monipaikkaisuus ja lähipolitiikka liittyvät toisiinsa ja tukevat toisiaan.
Yksi ehto tälle on. Lähipolitiikkaa voidaan toteuttaa alueellisen tasapainon oloissa. Keskittäminen on hallaa lähipolitiikalle ja sen mahdollisuuksille.
Ja parasta tässä on se, että lähipolitikka ei jaa Suomea ja suomalaisia, vaan yhdistää. Lähipolitiikkaa kaikkineen tarvitaan joka puolella laajaa maatamme.
Kirjoittaja: Seppo Kääriäinen